Pepřenky z kapra
Ingrendience:
6 |
filetů kapra |
4,5 |
lžíce soli |
150 ml |
octa |
950 ml |
vody |
2 |
lžíce cukru krupice |
3 |
ks černého pepře |
3 |
ks nového koření |
2 |
ks bobkových listů |
3 |
cibule |
75 g |
sterilované zeleniny (směs hrášku, mrkve, papriky) |
6 |
lžic slunečnicového oleje |
½ |
lžičky mletého černého pepře |
POSTUP PŘÍPRAVY
- Filety nakrájejte na proužky, vložte do cedníku, properte pod studenou vodou a nechte okapat.
- Připravenou rybu dejte do mísy a posypte třemi lžícemi soli, promíchejte a nechte 3 hodiny odležet, nebo nejlépe přes noc.
- Na nálev smíchejte 50 ml octa se 750 ml převařené vody, přidejte 1 lžíci soli, 1 lžíci cukru, 3 kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy.
- Odležené ryby propláchněte, nechte okapat, maso vložte do zavařovacích sklenic a zalijte studeným nálevem, uzavřete víčkem a nechte v lednici 5 dní odležet.
- Po pěti dnech ryby proceďte a nechte okapat.
- Oloupané cibule nakrájejte na plátky, přidejte slitou sterilovanou zeleninu a filety. Vše smíchejte a ochuťte pepřem.
- Smíchejte spolu olej, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli, pepř, 200 ml vody a 100 ml octa. Směs ryb a zeleniny dejte do čistých zavařovacích sklenic a zalijte připraveným nálevem. Pepřenky nechte ještě 2 dny odležet.